Великий піст 2019: що можна їсти?

Великий піст 2019: що можна їсти?

Великий піст 2019: що можна їсти?


Цього року Великий піст розпочався 11 березня, і як зазвичай, триватиме він  40 днів, а завершиться 27 квітня. Ця традиція є своєрідною підготовкою до настання важливого весняного релігійного свята в пам'ять Воскресіння Христа — Великодня. 

Спогади про життя й останні дні Ісуса Христа, покаяння, очищення від гріхів, молитви, особливі богослужіння — все це є важливими складовими цього весняного свята. Не менш важливим для віруючих людей у ці дні є і дотримання Великого 40-денного посту, якого додержувався і Сам Спаситель. 

Що ж можна їсти у Великий піст 2019? Читайте в нашому матеріалі далі.

Піст перед Великоднем 2019

За церковними правилами, Великий піст 2019 має певне меню на кожен день. Цей перелік страв і напоїв відомий кожній родині, яка дотримується посту. Але що робити тим, хто вперше збирається поститися або має певні протипоказання щодо дотримання суворого церковного посту? 

Якщо Ви прийняли рішення очиститися душею і тілом, а також відчути святість і радість від вживання їжі у Великий піст 2019, меню Вашого харчування повинно бути простим, але в той же час різноманітним:

1.Овочі (запечені, тушковані, на пару, варені) повинні бути основою харчування в піст, також додавайте до раціону свіжі фрукти. Картопля, морква, буряк, горох, огірки, кукурудза, квашена капуста, банани, яблука, цитрусові і гранат повинні бути постійно на Вашому столі.

2.Каші без масла і м'яса на воді — ще одна важлива складова раціону харчування під час Великого посту 2019. Що можна їсти замість м'яса? Підключіть продукти з вмістом рослинного білка (соя, арахіс, інші бобові, баклажани).

3.Яйця, молочні продукти, молоко, фаст-фуд і, бажано, риба — повинні бути виключені з меню у Великий піст 2019. Необхідно відмовитися і від алкоголю. 

Не рекомендовано зловживати випічкою, солодощами, солоною і смаженою їжею. Варто віддавати перевагу приготуванню страв на грилі або на пару. 

Дотримуючись цих простих рекомендацій, Ви зможете стати ближчими духовно до світлого свята Великодня, поліпшити своє самопочуття, а також налагодити раціон харчування в цілому.