Увага, полуниця! Як не підхопити кишкову інфекцію в розпал полуничного сезону?

Увага, полуниця! Як не підхопити кишкову інфекцію в розпал полуничного сезону?

Увага, полуниця! Як не підхопити кишкову інфекцію в розпал полуничного сезону?

Полуниця — смачна червона ягода, яка для більшості є улюбленим весняно-літнім продуктом. Але навіть у розпал сезону вона може бути небезпечна, викликавши алергічну реакцію або отруєння у споживача. Як «не наїсти» серйозних проблем із шлунково-кишковим трактом разом з полуницею? Читайте в нашому матеріалі далі.

Полуниця на прилавках: як не підхопити кишкову інфекцію? 

Полуниця — сезонний продукт, який є природним джерелом заліза, магнію, натрію, міді, кальцію та інших корисних мінералів. Крім того, вона містить антиоксиданти і фолієву кислоту, що позитивно впливає на репродуктивну систему людини. Але не варто забувати, що цей смачний плід може стати причиною кишкових розладів і алергічних реакцій, якщо не знати, як правильно вибрати його на прилавку і підготувати до вживання. 

Отже, сьогодні ми розповімо про основні правила при виборі і споживанні полуниці, які допоможуть уникнути проблем із шлунково-кишковим трактом у розпал полуничного сезону:

1.ПОМАЦАЙТЕ ЯГОДИ

Якщо полуниця водяниста, неміцна, швидше за все, вона почала псуватися. Коли процес гниття вже запущений — ягоду не варто купувати, якщо у ваші плани, природно, не входить розлад кишечника.

2.ОГЛЯНЬТЕ ПОЛУНИЦЮ

Нормальна ягода матиме глянсовий, яскравий і "бадьорий" вигляд. Плями будь-якого розміру і кольору повинні насторожувати: світлий кінчик і зеленуватий бік — плід не дозрів, бура або сіра пляма — ознака гнилі, водянистий темний бік — грибок. Буде сумнівним експериментом з'їсти таку полуницю, якщо навіть з неї все зрізати. Як правило, цвіль поширюється по всій ягоді, і потрапляючи в організм, вона може спровокувати алергію, викликати отруєння. 

3.ПОМИЙТЕ ГАРНО ЯГОДИ

Мити полуницю ретельно необхідно з двох причин: через ризик підхопити кишкову інфекцію і можливість потрапляння в організм залишку хімічних речовин, якими обробляли ягоди і грунт. Фахівці нагадують, що не можна недооцінювати алергенні властивості полуниці (може спровокувати набряк, кашель, висип, свербіж, викликати загострення астми).

Також дієтологи рекомендують вживати полуницю з молочними продуктами або змішувати з бананами, що допоможе слизовій шлунка впоратися з надмірним виробленням травних ферментів, які виникають під дією кислот ягоди. Благотворно вплине на травлення разова порція полуниці в 100-250 грамів, змішана, наприклад, з йогуртом.

Дотримуючись цих правил при виборі і вживанні полуниці, ви позбавите себе від можливості підхопити кишкові інфекції в розпал полуничного сезону, а також убережете організм від виникнення проблем із шлунково-кишковим трактом.